13 березня 2023 р: Міністерство внутрішньої безпеки (DHS) оголосило, що деяким категоріям громадян України (та їх найближчим родичам), які прибули до Сполучених Штатів минулого року через нагальні гуманітарні причини і котрим видали тимчасовий гуманітарний пароль терміном до 1 року, буде продовжено термін дії паролю ще на 1 рік!

DHS визначив, що станом на сьогодні, такі нагальні гуманітарні причини продовжуть існувати, а також те, що є значний суспільний інтерес для продовження дії паролю для певних категорій українців, які прибули в США до початку дії програми Uniting for Ukraine.

DHS розглядатиме справи для продовження терміну гуманітарного паролю та відповідного дозволу на працевлаштування таких громадян України та їх найближчих родичів у індивідуальному порядку.

Зокрема, як кандидати на продовження паролю, будуть розглядатись особи, які прибули з гуманітарним паролем через кордон США між 24 лютим 2022 року та 25 квітнем 2022 року.

У кожному індивідуальному випадку, DHS  розглядає можливість продовження терміну паролю таких осіб ще на 1 рік, для прирівнення з 2-річним терміном паролю, який надається у рамках Uniting for Ukraine. За оцінками DHS, розгляд і перевірка всіх осіб в такій категорії займе приблизно 4 тижні. і справи будуть розглядатись по даті паролю.

Якщо гуманітарний пароль буде подовжено, DHS опублікує оновлену форму I-94 із подовженим терміном дії в он-лайн системі Митної та Прикордонної Служби (CBP). Термін паролю буде подовжено з дати його закінчення, тобто без перерви. Як доказ подовженого періоду паролю, особи можуть завантажити оновлену форму I-94, відвідавши відповідну сторінку веб-сайту CBP.

Ті, кому буде продовжено термін, також матимуть право на працевлаштування ще на додатковий рік. Особи, які мають дозвіл на працевлаштування (EAD) на підставі свого початкового гуманітарного паролю, термін якого буде подовжено ще на один рік, отримають форму I-797C від USCIS. Ця форма може бути використана для підтвердження дозволу на продовження працевлаштування протягом подовженого періоду пароля. Форму I-797C буде надіслано на адресу, зареєстровану в USCIS, тому не забудьте вчасно повідомити USCIS про зміну вашої адреси шляхом подання форми AR-11.

Особи, яким потрібно змінити свою адресу, можуть зробити це в Інтернеті через свій існуючий USCIS онлайн-акаунт або за допомогою форми AR-11 «Картка зміни адреси іноземця» в режимі онлайн на сторінці Зміни Адреси.

  • Якщо ви вважаєте, що ви належите до цієї групи, але не бачите оновлену форму I-94 онлайн до початку квітня, зв’яжіться з нами через Ask Us a Question (cbp.gov).
  • Якщо ви належите до цієї групи та маєте дійсний EAD згідно з гуманітарним паролем, але не отримали форму I-797C до кінця квітня, будь ласка, зв’яжіться з нами через [email protected].
  • Якщо у вас наразі немає EAD, але ви хотіли б подати заявку на його отримання на основі свого гуманітарного пароля, ви можете заповнити Form I-765 – «Заява про дозвіл на рацевлаштування» до USCIS. Українці, які вперше подають заявку, звільняються від зборів.

Українці з гуманітарним паролем можуть використовувати кілька шляхів імміграції одночасно, і цей процес не впливає на інші запити на пільги, включно з тими, хто подав заяву на тимчасовий захищений статус (TPS), отримав TPS або подав заяву на притулок. Однак термін гуманітарного пароля припиняється автоматично після виїзду зі Сполучених Штатів. Особи з гуманітарним паролем, які планують виїхати зі Сполучених Штатів і бажають повернутися, повинні спочатку подати заяву на Advance Parole, щоб розглядати можливість повторного в’їзду в Сполучені Штати.

*Додаткове пояснення від нашої команди: пароль, це спеціальний дозвіл на безвізовий в”їзд та тимчасове перебування в США через нагальні гуманітарні потреби.

Цей сайт призначений лише для загальної інформації. Він не призначений для надання юридичних порад і не встановлює відносини адвокат-клієнт.


Для отримання додаткової інформації відвідайте https://www.dhs.gov/ukraine.